Een verhaal van ambacht en passie
Tijdens een inspirerend gesprek met Peter Tijssen, een van de molenaars van Molen De Vriendschap, deelden we verhalen over zijn betrokkenheid bij de molen en de passie die hij koestert voor het behoud van dit unieke stukje erfgoed.
Peter kwam in 2010 in aanraking met de molen. Sindsdien is hij verantwoordelijk voor het onderhoud en fungeert hij als eerste molenaar en de spreekbuis tussen de stichting en de molen.
Voor Peter is het ambacht van molenaar bijzonder. “Ik kom uit de techniek en het werken met een oud ambacht zoals dit blijft fascinerend. De oude techniek, het contact met bezoekers en zelfs het weer – het maakt het werk prachtig. Je bent voortdurend bezig met het beheer van de molen en dat geeft voldoening.”
Een typische dag voor Peter begint eigenlijk al de avond ervoor. “Ik check het weerbericht om te zien of ik de volgende dag veilig met de molen kan draaien. Als ik de molen bereik, controleer ik eerst of er voldoende wind is en of ik veilig kan draaien. Dan maak ik alles in orde: de deur gaat open, ik smeer de onderdelen en wanneer nodig ga ik opzeilen. Nu kunnen we pas beginnen met malen. Je moet constant opletten op de voorraad, de kwaliteit van het meel, maar ook de snelheid van de wieken en natuurlijk het weer blijven bestuderen. Na een dag malen zorg ik ervoor dat alles weer netjes wordt opgeruimd en afgesloten.”
Vrijwilligers spelen een cruciale rol in het dagelijks functioneren van de molen. “We hebben 21 vrijwilligers verdeeld over molenaars, onderhoudsman, boekhoudster, winkeldames, iemand die de zaal verhuur regelt en er is er nog het bestuur van de stichting. Zonder hen zou de molen niet kunnen draaien.”
De molen speelt ook een belangrijke rol in maatschappelijke en educatieve initiatieven in Veenendaal, maar Peter merkt op dat scholen nog te weinig gebruik maken van het educatieve programma dat de molen aanbiedt. “Kinderen weten vaak niet hoe pannenkoekenmeel ontstaat. We willen hen meegeven dat Nederland groot geworden is door de molens, en dat mag meer uitgedragen worden. Ons programma voor scholen is geweldig, maar wordt nog te weinig benut.”
Tot slot heeft Peter een duidelijke boodschap voor iedereen die nog nooit de molen heeft bezocht: “Kom naar de molen! Er is de mogelijkheid om opgeleid te worden tot vrijwillig molenaar. Je kunt iets betekenen voor de maatschappij. Veel van ons zijn ‘grijs’, dus hopelijk nemen jongere generaties het van ons over. Verrijk je kennis, kom kijken bij de molen en denk erover na om vrijwillig molenaar te worden.”
Met Molen De Vriendschap draagt Peter, samen met de vrijwilligers, bij aan het behoud van historisch erfgoed en een stukje Nederlandse geschiedenis.